Gids voor kookplaten Dit moet je weten

Welke soorten kookplaten bestaan er? Wat is eigenlijk het verschil tussen een vitrokeramische en een inductiekookplaat? En wat wordt er precies bedoeld met 'autarkisch'? Op deze en andere kookplaatvragen krijg je hier een antwoord. Kwestie van je aankoop met kennis van zaken te kunnen doen en zeker de juiste beslissing te nemen!

01

Kookplaatgalerij

02

Vitrokeramiek, inductie en gas – wat is het verschil?

Vitrokeramiek – het meest geliefd

Een vitrokeramische kookplaat is het meest gebruikte type kookplaat. Zijn troeven zijn de prijs en het feit dat de plaat eenvoudig schoon te maken is. Bij een vitrokeramische kookplaat geven verwarmingselementen onder het glas hitte af, die aan potten en pannen doorgegeven wordt. Vaak wordt dit type kookplaat ook een Ceran-kookplaat genoemd. Ceran is echter in wezen een merknaam. Als je het niet erg vindt om iets langer te wachten vooraleer water kookt, zit je met een niet zo dure vitrokeramische kookplaat in elk geval goed.

Gaskookplaat – de klassieker

De gaskookplaat is de klassieker onder de kookplaten. Met name professionele koks zweren bij dit type. Dat heeft vooral te maken met het feit dat je de hitte bij een gaskookplaat bijzonder snel kunt regelen en dat dit type relatief weinig energie verbruikt. Bovendien zijn deze kookplaten erg stevig en kunnen ze wel tegen een stootje, bv. als een pan er wat hardhandiger op neergezet wordt. De nadelen hebben dan weer alles te maken met het feit dat ze moeilijker schoon te maken zijn en het aspect veiligheid: Niet iedereen wil met gas en een open vlam koken – zeker niet in de eigen woning.

Inductie – de vernieuwing

Inductiekookplaten worden alsmaar populairder. En daar is een goede reden voor: je kan de temperatuur er goed mee regelen en de hitte wordt snel aan potten en pannen overgedragen. Met behulp van een spoel onder de vitrokeramische kookplaat wordt een magnetisch wisselveld opgewekt, dat de energie doorgeeft. Het leuke aan inductiekookplaten is dat ze aan het oppervlak niet warm worden. Toch wordt water, enz. op enkele seconden tijd aan het koken gebracht. Het schoonmaken van een inductiekookplaat is verder eveneens erg simpel. Het enige nadeel: de nog relatief hoge aankoopprijs. 

03

Speciale kookplaten

Combi-kookplaat

Je wilt niet kiezen voor een type kookplaat? Dan is een combi-kookplaat (ook dominokookplaat genoemd) ideaal voor jou. Hierbij kies je gewoon verschillende kookplaatmodules uit, bv. twee inductieplaten, twee gasplaten en een teppanyaki-module, die je dan naast elkaar laat inbouwen. Combi-kookplaten worden intussen door tal van installateurs, zoals Miele of Bosch, aangeboden. Zo kan je bij het koken zelf bepalen, welke manier van bereiden het beste is. Heel flexibel en zeer praktisch!

Teppanyaki

Ook als je de term teppanyaki nog niet gehoord hebt, heb je ongetwijfeld al een teppanyaki-kookplaat gezien. Het gaat om een stalen plaat, waarop vlees, groenten en vis gegrild worden. Oorspronkelijk komt teppanyaki uit Japan. Hier worden de gerechten op een mobiele plaat direct op tafel bereid. Bij ons zijn teppanyaki-modules vooral de laatste jaren steeds meer in trek.  Ze introduceren dat 'grill'-gevoel in je keuken en maken een pan overbodig.

Wokkom

Intussen zijn er zelfs kookplaten met wokkom verkrijgbaar. De inductieplaat heeft daarbij een zodanige komvorm dat de wokpan er precies in past en de kookplaat langs onderen nauw aansluit. Het zorgt ervoor dat de warmte heel goed en over een groot oppervlak van de kookplaat via de komvorm aan de wokpan overgedragen wordt. Op die manier wordt het haast kinderspel om wokgerechten te bereiden, die vaak veel warmte nodig hebben.

04

Kookplaatvideo's

Inductiekookplaten van Bosch

AEG-kookplaat MaxiSight

Inductiekookplaat MaxiSense van AEG

Bosch-kookplaten met FlexInduction

05

Praktische functies

Automatische uitschakeling

Vele moderne inductiekookplaten beschikken over een automatische uitschakeling. Wanneer de kookplaat bv. te warm is, wanneer je het verkeerde kookgerei gebruikt of wanneer de kookstand lange tijd ongewijzigd blijft, schakelt de kookplaat zich automatisch uit. Veel kookplaten laten vooraf een waarschuwingssignaal weerklinken. Zo wordt koken nog veiliger.

Flexibele kookzones

Intussen bestaan er al tal van kookplaten die geen vaste kookzones meer hebben. Ze hebben geen markeringen of velden meer, waarop je potten en pannen moet plaatsen. De kookzone past zich in plaats daarvan automatisch aan de grootte aan en verwarmt louter de gebruikte plaats. Zo kan je je kookgerei haast overal op de plaat neerzetten. Het zorgt voor een veel beter gebruik van de beschikbare plaats dan bij gebruikelijke kookplaten en ook grote braadpannen vormen geen enkel probleem.

Afneembare regelknop

Bij sommige moderne inductiekookplaten kan je de bedieningsknop die meestal bovenaan de plaat te vinden is, van de plaat afnemen. Dankzij een magneetmechanisme kan je de knop dan nadien weer heel eenvoudig op de kookplaat monteren. Dat ziet er niet alleen chic uit, het is ook erg handig bij het schoonmaken van de plaat – zo blijft er bv. geen vuil meer achter rond de bedieningsknop.

Kinderslot

Tal van moderne kookplaten beschikken over een kinderslot. Meestal wordt dit door middel van een sleutel op het display aangegeven. Bij het activeren volstaat het dan meestal om iets langer op de desbetreffende knop te drukken om ervoor te zorgen dat de kookplaat niet meer aangeschakeld kan worden. Wil je de plaat dan vervolgens opnieuw ontgrendelen, moet je een bepaalde toetsencombinatie ingeven of de kinderslotknop opnieuw gewoon iets langer ingedrukt houden.

Wie het graag nog veiliger wil, kan ook een beschermrooster plaatsen. Daarmee wordt de kookplaat afgeschermd door middel van een kleine afrastering. Het voorkomt dat kleine kinderen nog met hun handen aan warme kookplaten kunnen.

06

Vaak gestelde vragen

Wat betekent 'autarkisch'?

Een autarkische kookplaat is een kookplaat die los van de oven gebruikt kan worden. Het voordeel: De oven kan op werkbladhoogte ingebouwd worden en de kookplaat kan heel flexibel ergens anders ingewerkt worden, zoals in een kookeiland.

Hoe maak ik mijn kookplaat het beste schoon?

Dat hangt natuurlijk van het type kookplaat af. Bij klassieke vitrokeramische en inductiekookplaten verwijder je licht vuil het beste met een natte doek en een beetje glasreiniger. Voor hardnekkig vuil bestaan er speciale reinigingspasta's die als een peeling werken en speciale spatels waarmee je bv. ingebrande resten kan loskrabben. Zonder de kookplaat daarbij natuurlijk te beschadigen.

Ook bij een gaskookplaat kan je vuil het beste verwijderen met een natte doek of spons en een gewoon schoonmaakproduct, maar zeker geen schuurmelk, omdat die krassen op het oppervlak zal achterlaten. Opdat vuil zich niet zou kunnen vasthechten, doe je er verder goed aan om de kookplaat meteen na gebruik schoon te maken. Vooral bij de gasbekken is echter de nodige voorzichtigheid geboden, kwestie van ze niet te beschadigen.

Welke formaten van kookplaten bestaan er?

Kookplaten heb je in tal van dieptes en vooral breedtes. De meeste zijn tussen 60 en 90 cm breed. De courantste formaten meten 60 op 75 en 90 cm. Bij combi-kookplaten zijn de meeste modules tussen 30 en 40 cm breed. Daarvan kan je dan het door jou gewenste aantal naast elkaar laten inbouwen. Om te weten, welke grootte voor jou het beste is, doe je er evenwel goed aan om naar een keukenshowroom te gaan en de verschillende varianten ter plaatse te bekijken. Daar kan je immers precies zien, hoeveel plaats de verschillende formaten je bieden.