Gids voor gootstenen en kranen Zo wordt afwassen kinderspel

Bij het kopen van een keuken wordt er vaak te weinig aandacht besteed aan de juiste keuze van gootsteen en kraan. Dit terwijl een hoogwaardige gootsteen met een aantal praktische extra's het dagelijkse gebruik van je keuken aanzienlijk kan vergemakkelijken! We vertellen je daarom waarop je allemaal moet letten en welke accessoires er bestaan.

01

Materialen

Roestvrij staal

Roestvrij staal is het klassieke materiaal voor gootstenen en kranen en het blijft tot op vandaag erg populair. De redenen hiervoor liggen voor de hand: roestvrij staal is hygiënisch, goedgekeurd voor gebruik in combinatie met voedingsmiddelen, zuurbestendig en roestvrij – alles bij elkaar dus erg sterk. Daarom wordt dit materiaal ook veelvuldig in professionele keukens gebruikt. Een bijkomend voordeel van roestvrijstalen gootstenen en kranen is de tijdloze aanblik. Ze passen in quasi elke keuken en laten zich onopvallend integreren in het totale plaatje.

Een klein nadeel van roestvrijstalen gootstenen is dat ze niet volledig krasvrij zijn. Wie een beetje oppast, zal daar echter geen problemen mee hebben. Andere voordelen zijn daarnaast eveneens het gewicht en de prijs van gootstenen uit roestvrij staal. Ze zijn licht en gemakkelijk monteerbaar. Bovendien zijn ze al verkrijgbaar in zeer goedkope varianten. Een ding mag je echter nooit uit het oog verliezen: hoe hoogwaardiger en dikker het roestvrij staal, hoe steviger de gootsteen.

Keramisch

Keramische gootstenen worden de laatste jaren almaar populairder. Waar je ze vroeger meestal in landelijke keukens aantrof, zijn ze vandaag ook in moderne uitvoeringen te vinden. Als materiaal wordt keramiek op hoge temperaturen gebakken, waardoor het erg stevig en krasbestendig is. Dankzij de gesloten gladde oppervlakken zijn keramische gootstenen bovendien heel gemakkelijk schoon te maken. en verder zijn ze verkrijgbaar in tal van kleuren. Volledig uit keramiek vervaardigde kranen bestaan niet. Toch bieden enkele fabrikanten kranen met een bij de gootsteen horende keramiek-look aan. Zo past alles qua kleur perfect bij elkaar.

Gootstenen uit keramiek hebben echter een nadeel: ze zijn erg zwaar. Zo zal een gootsteen gewoonlijk al snel tot 50 kg wegen. Daarom ook dat je ze absoluut door een vakman moet laten inbouwen.

Graniet

Granieten gootstenen bestaan nooit uit zuiver graniet, maar altijd uit een mengeling met acrylhars. Met behulp van een speciale procedure wordt uit de verschillende stoffen een stevige gootsteen vervaardigd. Bij de fabrikanten hebben granieten gootstenen verschillende namen, zoals Silgranit of Cristalite.

Uit graniet vervaardigde gootstenen zijn krasvrij en geven geen splinters af. Ze hebben een aangenaam oppervlak – en het grote voordeel is dat ze in een heleboel kleuren en vormen verkrijgbaar zijn, bv. rond of als hoekgootsteen. Ook bijpassende kranen maken deel uit van het assortiment van de fabrikant. Het nadeel van granieten gootstenen: ze kunnen na lange tijd mat worden. Hiertegen helpt alleen regelmatig schoonmaken en het telkens droogvegen van de gootsteen na gebruik.

02

Extra's

Snijplank

Een snijplank op de keukengootsteen is heel praktisch. Het vergroot het werkoppervlak en vloeistoffen die bv. bij het snijden van groenten vrijkomen, lopen rechtstreeks in de gootsteen. Heel wat gootsteenfabrikanten bieden daarom snijplanken aan, die perfect op de gootsteen passen en niet verschuiven. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en materialen, zoals kunststof of hout. Meestal ligt de snijplank op de gootsteen en kan de plank na gebruik heel gemakkelijk weggenomen of naar het afdruiprek verplaatst worden.

Tweede spoelbak

Nog relatief onbekend is het idee van een gootsteen met tweede spoelbak. Dat kan echter erg nuttig blijken. Bij zo'n tweede spoelbak gaat het meestal om een kleine, vlakke spoelbak naast de hoofdspoelbak. Die gebruik je dan bv. om drankresten uit vuile glazen in leeg te gieten. Bijzonder handig is een tweede spoelbak, als de hoofdspoelbak al gevuld is met proper afwaswater en je er geen 'vuil' water of andere vloeistoffen bij wil gieten. Verder kan je hierin ook de vaat even kort afspoelen, voordat je deze echt afwast.

Sproeier

Een kraan met uittrekbare sproeier staat bij velen op het verlanglijstje. Het biedt je meer bewegingsvrijheid en je kan er gemakkelijker hardnekkig vuil mee van je vaat verwijderen. Tal van fabrikanten bieden vandaag daarom sproeikoppen voor waterkranen in verschillende formaten aan. Meestal verdwijnt de slang van de sproeier daarbij na gebruik opnieuw volledig in de kraan en is deze op die manier zo goed als onzichtbaar. Heel handig.

03

Vaak gestelde vragen

Hoe maak ik mijn gootsteen het beste schoon?

Hoe je je gootsteen het beste reinigt, hangt natuurlijk van het materiaal af. Over het algemeen geldt echter: geen sponzen gebruiken die krassen kunnen maken en het liefst met milde reinigingsmiddelen werken. Vlekken of hardnekkig vuil kan je meestal wel met azijn of citroensap verwijderen. Keramische gootstenen zijn bijzonder stevig. Daarom dat je voor dit type gootsteen ook met schuurmelk aan de slag kan. Een tip om het jezelf gemakkelijk te maken: Was je gootsteen en kraan na elk gebruik even kort met wat afwasmiddel en een zachte spons af – zo blijven ze allebei lang proper. 

Hoe wordt een gootsteen gemonteerd?

Bij het plaatsen van gootstenen wordt er een onderscheid gemaakt tussen drie soorten: klassieke inbouwgootstenen, onderbouwgootstenen en vlakinbouwgootstenen. Voor alle drie soorten moet er een gat uit het werkblad gesneden worden – en dat heel precies. Mocht je je gootsteen zelf inbouwen, dien je dus alles absoluut goed uit te meten! Inbouwgootstenen hebben een rand die bovenop het werkblad rust en die de gootsteen op die manier op zijn plaats houdt. Onderbouwgootstenen worden onder het werkblad bevestigd, zodat de spoelbak geen rand heeft. Het inbouwen van vlakinbouwgootstenen is het moeilijkste. Hier vormen de gootsteen en het werkblad één geheel en lopen beide naadloos in elkaar over. Bij het inbouwen van een dergelijke gootsteen kan veel mislopen. Daarom dat je zoiets het best toevertrouwt aan je REDDY-specialist.

Wat kost een gootsteen?

Dat hangt af van het materiaal, de kwaliteit en de uitvoering van de gootsteen. Goedkope gootstenen met één spoelbak en afdruiprek heb je al vanaf 50 euro. Het roestvrij staal waaruit deze gootstenen gemaakt zijn, zal echter erg dun en bijgevolg niet heel stevig blijken. Beter uitgeruste en hoogwaardige gootstenen uit roestvrij staal, graniet of keramiek heb je vanaf ca. 150 euro. Als je echter een erg stevige gootsteen met meerdere spoelbakken en de nodige accessoires wilt, dan moet je rekenen op meer dan 300 euro. Over het algemeen geldt echter: voor elk budget is er wel een geschikte gootsteen te vinden.

04

Gootsteengalerij