Gids voor keukenkasten Opbergruimte optimaal benutten

Niet elke keukenkast is hetzelfde. Er zijn ontelbare varianten mogelijk, waaruit jij jouw keuken kan samenstellen. Van klassieke boven- en onderkasten tot geraffineerde hoekoplossingen en kasten met een bijzondere inrichting. In onze gids vertellen we je alvast alles wat je over keukenkasten moet weten voor een optimaal gebruik van de beschikbare opbergruimte.

01

De klassiekers: onder-, boven- en kolomkasten

Onderkasten

Onderkasten vormen de basis van de keuken. Op deze kasten komt het werkblad te liggen en in deze kasten worden ook diverse elektrische toestellen zoals het fornuis en de vaatwasser ingewerkt. Keukenonderkasten bestaan in de meest uiteenlopende uitvoering, bv. voorzien van een eenvoudige klapdeur of met schuifladen. Zwaar kookgerei, zoals potten en pannen, berg je eveneens het beste helemaal onderaan op. Het is ook daar dat de kast het meeste gewicht kan dragen en als er al eens iets uit valt, is de kans op verwondingen miniem. Keukenonderkasten zijn verkrijgbaar met tal van inrichtingselementen, zoals bestekhouders, of in buitengewone varianten.

Bovenkasten

Bovenkasten zijn voornamelijk bedoeld voor het opbergen van servies en andere benodigdheden. Het gewicht dat de bovenkasten kunnen dragen, is namelijk beperkt. Ook keukenbovenkasten zijn verkrijgbaar in tal van varianten met naar boven klappende kastdeuren of voorzien van glazen inzetstukken. Bijzonder comfortabel zijn bovenkasten met een elektrische motor. Bij dit type kasten volstaat het om op een kleine knop onderaan de bovenkast te drukken om de kastdeur automatisch naar boven toe te laten opengaan.  Zo hoef je je niet zo ver te strekken. Een correcte montage van bovenkasten is echter vakwerk en laat je dan ook best door een vakman gebeuren. Hij zal ervoor zorgen dat alles stevig tegen de muur blijft hangen en dat de kasten ook op de juiste hoogte geplaatst worden, zodat je bij de inhoud ervan kan en toch je hoofd niet stoot.

Kolomkasten

Kolomkasten zorgen door hun hoogte voor een optimaal gebruik van de beschikbare ruimte en je kan er veel in kwijt. Langs binnen zijn er tal van indelingen mogelijk. Zo kan er bv. ruimte voorzien worden voor een strijkplank of poetshulpmiddelen. Wat eveneens kan, is opteren voor een apothekerskast als kolomkast, waarbij de hele diepte van de kast benut wordt. Erg populair is verder het inbouwen van elektrische toestellen in de kolomkast. Zo kan je bv. een bak- of stoomoven op werkbladhoogte in een kolomkast voorzien. Kortom, bij kolomkasten zijn de mogelijkheden voor een individuele invulling legio.

02

Bijzondere kastvarianten

Apothekerskast

Een apothekerskast in de keuken is een hoge, smalle kast die door de vele diepe legplanken heel wat opbergruimte biedt. Om de kast te openen, trek je het front gewoon naar voren. In de apothekerskast berg je doorgaans je voorraden op, zoals pasta, olie, enz. Bij het uittekenen van een keuken wordt de apothekerskast vaak naast een gewone kolomkast geplaatst. Dat zorgt voor nog meer samenhangende opbergruimte en een uniform keukenfront.

Hoekoplossingen

Een vaak gekozen oplossing is om binnenin de hoekkast met draaiplateaus of een zogenaamde carrousel te werken.  Dat zijn legvlakken die naar buiten toe tot een stuk buiten de kast opendraaien. Gewoonlijk worden zulke carrousels voor het opbergen van potten en pannen gebruikt, vandaar dat ze ook 'pannencarrousels' genoemd worden.
Een andere optie om de hoeken in een keuken beter te benutten, is om er een aangepast rek te voorzien. Deze variant is uitermate geschikt op buik- en borsthoogte. Als een dergelijk rek te hoog of te laag wordt ingebouwd, zijn de zaken die erin opgeborgen worden, immers niet meer goed bereikbaar.
Oplossing nummer drie zijn speciale schuifladen die tot diep in de hoek doorlopen. Als dit type laden in de onderkast wordt ingebouwd, zorgen ze voor een perfecte inname van de beschikbare ruimte en heb je op die manier heel wat plaats om servies, bestek, enz. op te bergen.
Als je niet zeker weet, welke hoekoplossing voor jou geschikt is, ga je best even te rade bij een specialist. Daar krijg je dan ook meteen diverse mogelijkheden te zien.

Kast voor koffiemachine

Een koffiemachine of volautomatisch koffieapparaat neemt heel wat plaats in op een werkblad. Kasten zijn er dan vaak weer te klein voor. Waar moet je dan naartoe met je apparaat? Speciaal voor koffiemachines ontwikkelde kasten of rekken kunnen hier een oplossing bieden. Meestal spreken we dan over een vak met stopcontact, waarin het apparaat past met erboven een of meerdere legplanken waar je tassen en koffie op kwijt kunt. Afsluiten doe je dit soort kasten vaak met rolgordijn of lamellen.

03

Keukenkastgalerij

04

Kasten met een speciale inrichting

Afvalsortering

In de keuken wordt er heel wat afval geproduceerd. Grote plastic vuilnisbakken die ergens in een hoek staan, zien er niet alleen lelijk uit, ze nemen ook veel plaats in. Daarom hebben intussen heel wat fabrikanten praktische afvalemmers en afvalsorteersystemen uitgewerkt, die zo goed als onzichtbaar zijn en maar weinig ruimte innemen. Meestal worden dergelijke inrichtingselementen onder de gootsteen ingebouwd. Ze bestaan uit meerdere kleine vuilnisemmers die je uit hun houders kan halen en waarin je groen-, rest- en papierafval van elkaar kunt scheiden. En dankzij een goed sluitend deksel kunnen er ook geen geurtjes naar buiten ontsnappen. Zo wordt afval sorteren kinderspel.

Schuiflade-indeling

Grote schuifladen zijn handig, omdat je er heel wat in kwijt kan. Een nadeel is echter wel dat je er bestek, servies, enz. maar moeilijk in kan sorteren. Specifieke indelingssystemen zoals bestekbakjes, antislipmatjes of speciale opbergsystemen voor bv. kruiden kunnen hier soelaas bieden. Ze zorgen ervoor dat ook in grote schuifladen alles op zijn plaats blijft liggen en alles zich binnen handbereik bevindt.
Bestekbakjes zijn intussen verkrijgbaar in de meest diverse uitvoering en vervaardigd uit hout of kunststof. Als je zulke bakjes bij de aankoop van je keuken meteen mee inplant, krijg je perfect aansluitend bakjes voor eender welke grootte van schuiflade.
Antislipmatjes zijn uitermate geschikt voor diepe schuifladen waarin je de zwaardere spullen in opbergt, zoals potten en pannen. Ze zorgen ervoor dat bij het openen en sluiten van de lade niets van plaats kan verschuiven. Een ander voordeel is dat hierdoor het gewicht ook gelijk verdeeld blijft, wat het openen van de schuiflade vergemakkelijkt.
Erg slim gezien op het vlak van schuiflade-inrichting is verder ook het opbergsysteem voor kruiden. In een relatief vlakke schuiflade worden glazen kruidenpotjes met deksel daarbij zodanig ingebouwd dat je ze probleemloos kan sorteren en gemakkelijk uit de lade kan nemen. Heel handig wordt het helemaal als je de lade vlak naast de kookplaat voorziet. Zo heb je de kruiden altijd binnen handbereik, zonder dat ze in de weg staan en raken ze niet met vet besmeurd.

Baguettes, afdroogdoeken, enz.

Moderne keukens beschikken over verrassend veel functies en geraffineerde details. Wist je bv. dat er keukenkasten met een extra ingewerkte zak voor baguettes bestaan? Iedereen die al een keer geprobeerd heeft om een baguette in de broodtrommel te steken, zal het nut van deze optie meteen begrijpen. De baguettezak bestaat in wezen uit een kleine zak die aan een speciaal ophangsysteem bevestigd wordt en plaats biedt voor meerdere broden.
Even praktisch is een ingebouwde en uittrekbare stang voor afdroogdoeken of een uittrekbaar plateau in een onderkast waarop je je broodsnijmachine kan plaatsen. De keukenplanners van vandaag bieden dus voor elke eis wel een oplossing.
Nog meer ideeën en inspiratie vind je ongetwijfeld in de keukengalerij.

05

Vaak gestelde vragen

Hoe hang ik bovenkasten op?

Keukenbovenkasten ophangen is geen sinecure. Om te beginnen, moet je de juiste hoogte bepalen. Om voldoende bewegings- en hoofdruimte te hebben, moet de afstand tussen werkblad en bovenkasten minstens 50 cm bedragen. Wie groot is, kan de kasten eventueel ook hoger hangen. Belangrijk is natuurlijk dat je ook nog comfortabel aan de hoogste legplanken kunt. Om het volle gewicht te kunnen dragen, moeten bovenkasten absoluut met behulp van de juiste lijsten en pluggen gemonteerd worden. Ook de staat van de muur speelt verder een rol. Als je dus niet zeker van je stuk bent, doe je hiervoor beter een beroep op een vakman. Zo speel je in elk geval op zeker.

Kan ik keukenkasten achteraf nog bijkopen?

In principe wel. Alles hangt natuurlijk wel af van het ontwerp en de fabrikant die je koos. Meubels met een klassiek ontwerp van grote fabrikanten kan je vaak nog vele jaren later bijkopen. Maar zelfs als je niet meer exact dezelfde keukenmeubels kunt vinden, zal een goede keukenadviseur ongetwijfeld een oplossing voor je kunnen bedenken. Met ervaring en creativiteit kan je elke keuken ook jaren later nog uitbreiden.

Hoe groot zijn keukenkasten?

Er bestaan verschillende groottes en breedtes van keukenkasten. De diepte bedraagt in elk geval quasi altijd 60 cm om een uniforme aanblik en pasvorm te garanderen. De breedte van keukenkasten varieert tussen 30 en 120 cm. De romphoogte waarop het werkblad komt, is eveneens variabel en wordt aan de lichaamsgrootte aangepast. Meestal situeert deze hoogte zich tussen 80 en 90 cm. Intussen bestaan er trouwens zelfs keukenmeubels die je met een simpele druk op de knop kunt verhogen of verlagen – voor nog meer ergonomie.