05.02.2024

Culinair avontuur op de piste

Ga mee op culinair avontuur over de pistes. Winterse keukengerechten van kaasfondue tot raclette en Kaiserschmarrn. Dit zijn de populairste gerechten van de piste.

Artikel Delen

CULINAIR AVONTUUR OP DE PISTE

De 10 populairste wintersportgerechten

Snowboarden, skiën of wandelen door sprankelende, witte gebieden: februari is traditiegetrouw de populairste maand voor sneeuwpret. Maar naast al het winterse plezier, heeft wintersport ook een onweerstaanbare gastronomische aantrekkingskracht en geniet je in veel gebieden van bijzondere maaltijden.

Want terwijl je de piste bedwingt, zijn lokale chefs in hun keuken een verscheidenheid aan ingrediënten de baas om de meest fantastische maaltijden op tafel te zeten. Zo kun je niet alleen je energievoorraad weer op peil brengen, maar ook je smaakpupillen op en top verwennen. Wij zijn op onderzoek uitgegaan en zetten de tien meest voorkomende wintersportgerechten op een rij die jouw winters avontuur compleet maken.

Hartverwarmende traktatie: Fondue Savoyarde
Dit is een ware klassieker in de Franse Alpen. Fondue Savoyarde is de perfecte combinatie van gesmolten Gruyère en Emmentaler, aangevuld met witte wijn en een flinke dosis knoflook. Dit traditionele gerecht wordt geserveerd met vers brood, aardappelen en charcuterie (gegaarde stukken vlees, zoals spek, worst of ham) en is een ware, hartverwarmende traktatie na een dag op de piste.

Oostenrijks comfortfood: Tiroler Gröstl
In Oostenrijk is de Tiroler Gröstl een ware ‘hongerstiller’. Deze, vaak zwarte, pan vol gebakken aardappelen met spek, ui, restjes vlees (zoals spek of rundvlees) en gegarneerd met een spiegelei, zorgen voor een bevredigende combinatie van smaken en texturen.

Rösti
Wat de Tiroler Gröstl voor Oostenrijk is, is de Rösti voor Zwitserland. Dit eenvoudige, maar verrukkelijke gerecht van geraspte, goudbruin gebakken aardappelen wordt vaak geserveerd als bijgerecht. Maar het kan ook als basis worden gebruik voor andere (Zwitserse) gerechten. Rösti is dan ook een favoriet onder zowel toeristen als lokale bevolking.


“Wat de Tiroler Gröstl voor Oostenrijk is, is de Rösti voor Zwitserland.”
 

Kaiserschmarrn
Voor de zoetekauwen onder ons, is de Kaiserschmarrn een absolute must-try. Deze luchtige, gescheurde pannenkoeken worden voorzien van een laagje poedersuiker en geserveerd met appelmoes. Dit gerecht is de perfecte, energierijke maaltijd voor tussen het skiën of snowboarden door.

Hartig genot: Tartiflette
Tartiflette is een hartig gerecht dat zijn oorsprong vindt in de Franse Alpen. Deze verrukkelijke mix van aardappelen, spek, ui en reblochonkaas is de perfecte combinatie tussen comfort en authenticiteit van gerechten uit de bergen.

Zwitserse verleiding: Raclette
Raclette is niet alleen een (Zwitsers) gerecht, maar ook een sociale ervaring. De gesmolten kaas wordt rechtstreeks van het rooster geschraapt en geserveerd met aardappelen, vlees, augurken en zilveruitjes. Van oudsher is raclette een gerecht dat je met meerdere mensen eet, vandaar het sociale aspect dat eraan verbonden is.

Hongaarse warmte: Goulash
Weinig mensen weten het, maar ook de Hongaarse goulash  is een typisch wintersportgerecht. Het biedt de perfecte opwarming na een koude dag in de bergen. Het is een hartig stoofpotje bestaande uit vlees, paprika, kruiden en ui en een absolute energiebom om weer op krachten te komen.

Zachte eierpasta: Spätzle
Spätzle is een soort meelspijs dat vrijwel ieder wintersport hart verwarmt. Deze zachte eierpasta is onderdeel van traditionele keukens in Duitsland , Oostenrijk en Zwitserland en wordt vaak geserveerd met kaas en gebakken ui en spek. Deze stevig maaltijd is een perfecte lunch of afsluiten na uren op de piste te hebben doorgebracht.

Culinaire verfijning: Zürcher Geschnetzeltes
Voor de verfijnde smaakbeleving van Zwitserland, kun je niet om de Zürcher Geschentzeltes heen. De dunne reepjes kalfsvlees worden op hoog vuur kort gebakken en vervolgens geserveerd in een romige champignonsaus. Dit elegante gerecht is voornamelijk op de Zwitserse pistes verkrijgbaar, maar vindt ook haar weg naar steeds meer Oostenrijkse en Franse wintersportgebieden.

Scandinavische drank: Punsch
Hoewel dit niet echt een gerecht te noemen is, mag Punsch niet ontbreken in deze lijst. Deze warme, Scandinavische drank wordt gemaakt van onder andere wijn, sterke drank en specerijen en is de ideale manier om op te warmen na een dag vol winterpret. Waar deze drank op veel Scandinavische pistes te vinden is, vindt ze ook gretig aftrek op een van de vele Europese kerstmarkten.

Comfortfood met een twist: Alplermagronen
Comfortfood komt pas echt tot leven met Alplermagronen, een stevige ovenschotel van pasta, aardappelen, room en kaas. Vaak worden er ook nog uien en appels toegevoegd, waarmee een unieke smaaksensatie ontstaat in een winterse, koude setting.

Franse finesse: Crêpes
Terwijl je door de Franse Alpen dwaalt, is de geur van versgebakken crêpes nooit ver weg. Je kunt deze delicate pannenkoek natuurlijk in haar meest elegante vorm -zonder topping- eten, maar ook bedekken met een laag Nutella, jam, citroen, suiker of welke smaak dan ook. Crêpes worden vaak als snelle tussendoor gegeten, maar kunnen ook volstaan als volwaardige lunch of avondmaaltijd.

 

GRATIS KEUKENGIDS

Nieuwe ideeën op doen vanaf de bank? Vraag dan ons gratis REDDY-keukentijdschrift aan en blader langs de mooiste keukens voor hele scherpe, nettoprijzen.
 

Raadgever aanvragen