Afzuigkapgids Dit moet je weten

Waarop moet je letten bij het kopen van een afzuigkap? Welke soorten afvoersystemen bestaan er? In onze gids kom je te weten, hoe je de juiste afzuigkap kan vinden om komaf te maken met kookdampen.

01

Afzuigkapgalerij

02

Afvoer-, recirculatie- of hybridesystemen – Welke verschillen zijn er?

Afzuigkap met afvoersysteem

Afzuigkappen met afvoersysteem zuigen de kookdampen volledig weg en leiden deze naar buiten toe, wat maakt dat er bij de installatie een opening in de muur gemaakt of voorzien moet zijn. Daarom dat afvoerkappen ook aan of naast een buitenmuur geplaatst worden. Je hebt er weliswaar geen actieve-koolfilter voor nodig, waardoor je regelmatig geld uitspaart, maar onder bepaalde omstandigheden kan de opening in de muur wel tot energieverlies leiden. Om het verlies aan warmte bij lage buitentemperaturen tot een minimum te beperken, kan de installatie overwogen worden van een elektrisch gestuurde muurdoorvoer met vaste klep die pas opengaat, zodra de afzuigkap in werking wordt gesteld. En zodra de kap uitgeschakeld wordt, sluit de klep zich eveneens opnieuw.

Afzuigkappen met recirculatiesysteem

Afzuigkappen met recirculatiesysteem voeren kookdampen af door ze langs een actieve-koolfilter te leiden. Ze neutraliseren geurtjes minder doeltreffend dan afzuigkappen met afvoersysteem en de reukfilter moet ook regelmatig vervangen worden, maar van enig warmteverlies is er wel geen sprake. Daarom zijn dit type kappen met recirculatiesysteem ook bijzonder geschikt voor lage-energie en passiefhuizen. Om duurzaam schimmelvorming te voorkomen als gevolg van de vochtigheid die bij het koken ontstaat, moet de woning bij gebruik van dergelijke afzuigkappen wel over een ventilatiesysteem D beschikken.

Hybride afzuigkappen

Om van de voordelen van beide systemen te profiteren, valt het gebruik van een hybridekap aan te bevelen. Bij dit soort kappen volstaat het om op een knop te drukken om van afvoer- naar recirculatiemodus of omgekeerd over te gaan. In de winter kan je de afzuigkap dan in recirculatiemodus gebruiken om geen warmte-energie verloren te laten gaan. Mocht er bij het koken echter iets aanbranden of mocht er te veel vochtigheid in de lucht belanden, dan kan je de geurtjes en dampen die hiermee gepaard gaan, toch met een simpele druk op de knop naar buiten leiden.

03

Welke afzuigkap past het beste bij mij?

Montage tegen de muur of in een bovenkast

Wie een afzuigkap tegen een muur of kast wil, heef de keuze uit meerdere mogelijkheden.

De vlakschermafzuigkap valt niet op, omdat dit type afzuigkap in een bovenkast ingebouwd werd. Alleen het uitschuifbare scherm onderaan de bovenkast dat bij inschakeling uitgetrokken moet worden, is zichtbaar. Als de afzuigkap niet in gebruik is, is het vlakscherm echter ingeschoven en aan het zicht onttrokken.  

Ook de onderbouwafzuigkap steekt in de diepte onder de bovenkasten uit, maar is daarentegen wel permanent zichtbaar, omdat de kap niet in- of uitgeschoven kan worden. Normaal worden de onderbouwafzuigkap aan een bovenkast bevestigd, maar ook een losse installatie tegen de muur behoort tot de mogelijkheden.

Onopvallende afzuigkappen

Wie het graag wat minder opvallend heeft, kan voor een inbouwgroep opteren. Die wordt volledig in een bovenkast ingewerkt en sluit onderaan mooi aan op de rand van de kast. Daardoor is er van het afzuigsysteem langs buiten niets te zien. Dergelijke inbouwgroepen worden heel vaak in rookvangen of afzuigkokers maar ook boven kookeilanden gebruikt.

Evenmin opvallend zijn tussenbouwkappen. Deze worden vrij of tegen de muur tussen twee hangkasten geplaatst en vormen een mooi harmonisch geheel met de rest van de keuken, doordat de voorzijde met een meubelfront bekleed wordt. De tussenbouwkap wordt ingeschakeld door de klep aan de voorkant naar voren te trekken.

Het wandmodel

Een klassieker is de wandafzuigkap Dit type afzuigkap wordt gewoon boven de kookplaat tegen de keukenmuur geplaatst. Een zichtbare koker in roestvrij staal onttrekt de luchtafvoerbuis aan het zicht.

Plafondmontage

Een andere optie is de afzuigkap tegen het plafond te monteren. Zo worden bv. vrij hangend in het midden van de ruimte bevestigd en zijn uitermate geschikt voor kookeilanden.

Nog luchtiger is een plafondventilator. Die wordt gelijkliggend in het plafond van de keuken ingewerkt. Dergelijke modellen hebben echter wel hun beperkingen, wanneer het op het afzuigen van olie en vetten aankomt.

Een krachtig alternatief voor een plafondventilator is de plafondkap met liftsysteem. Als deze afzuigkap niet gebruikt wordt, bevindt hij zich tegen het plafond en kan hij dankzij de ingewerkte verlichtingselementen als verlichtingsobject fungeren. Wil je hem daarentegen bij het koken gebruiken, laat je hem gewoon met je afstandsbediening tot de optimale afzuighoogte zakken.

Montage in het werkblad

Intussen ben je echter ook niet langer verplicht om het afzuigsysteem absoluut tegen muur of plafond te plaatsen. Zo bestaan er ook een werkbladunits die je naast je kookplaat inbouwt en die de kookdampen aan de zijkant afzuigen. Voor dit type inbouwunits moet je echter wel voldoende plaats in je werkblad en onderkast voorzien. Het systeem zelf moet bovendien voldoende krachtig zijn om opstijgende kookdampen doeltreffend aan te zuigen.

Een tafelafzuigkap werkt dan beter. Ook dit type afzuigkap is naast de kookplaat in het werkblad ingewerkt, maar kan uitgetrokken worden. Daardoor biedt dit systeem een beter resultaat dan de gewone werkbladunits.

04

Praktische functies

Verzadigingsaanduiding van de vetfilter

Verzadigde vetfilters verminderen de prestatie van het afzuigsysteem en vormen een brandrisico. Bij sommige afzuigkappen weerklinkt er daarom een signaal, zodra de vetfilter gereinigd moet worden. De meeste vetfilters kunnen dan gewoon mee in de vaatwasser.

Centrifugale afscheiding

Om geen vetfilter te moeten voorzien, maken sommige afzuigkappen gebruik van centrifugale afscheiding om het vet aan de kookdampen te onttrekken. Met behulp van centrifugale kracht worden de kookdampen bij het afzuigen zodanig versneld dat het vet eruit geslingerd en in speciale schalen opgevangen wordt.

Naloopfunctie

Om hun prestatie te vergroten, beschikken enkele afzuigkappen over een naloopfunctie. Bij uitschakeling van de afzuigkap werkt deze dan nog enige tijd verder om ook de laatste geurtjes te elimineren. Eenmaal dat gebeurd is, schakelt de kap zich vervolgens vanzelf uit.

05

Vaak gestelde vragen

Ik heb mijn keuze van afvoersysteem gemaakt, maar welke diameter van afvoerbuis moet ik nu voorzien?

De keuze van afzuigkap wordt ook mede bepaald door de grootte van je afvoerkanaal. Als dat kanaal te klein is, vertaalt zich dat in een geringer afzuigprestatie en een grotere geurontwikkeling. Bovendien kan een verkeerde aansluiting in bepaalde situaties ook de garantie doen vervallen.

De volgende richtwaarden moet je daarom altijd goed voor ogen te houden:
Ø 100 mm tot 300 m³/u
Ø 125 mm tot 500 m³/u
Ø 150 mm tot 800 m³/u
Ø 200 mm tot 1.800 m³/u

Ik heb een gasfornuis. Is er iets waarop ik dan moet letten?

Wie een gasfornuis of -oven in de keuken gebruikt, moet zich houden aan de bepalingen van de Duitse verwarmingsverordening ('Feuerungsverordnung' - FeuV) en met name aan §4 'Aufstellen von Feuerstätten' (inrichten van stookplaatsen). Daarin staat dat er bij een gelijktijdig gebruik van gasfornuis en afzuigkap geen koolstofmonoxide van het gasfornuis onttrokken mag worden. Zodra een afzuigsysteem ingeschakeld wordt, ontstaat er namelijk een onderdruk in de gesloten ruimte. Het aldus ontstane drukverschil mag echter enkel opgeheven worden door de toevoer van verse lucht die van buiten afkomstig is.

Wat is beter – afvoer of recirculatie?

In principe wordt het gebruik van een afzuigkap met afvoersysteem aanbevolen, omdat die een betere reinigingsprestatie biedt en een stillere werking kent. Bovendien heb je bij het gebruik van een afzuigkap met afvoersysteem geen actieve-koolfilter of recirculatievoorziening nodig. Bij bepaalde bouwkundige beperkingen of hoge installatiekosten kan het echter beter blijken om voor een afzuigkap met recirculatiesysteem te opteren.