Keuken met kookeiland.
Ontwerpideeën voor een kookeiland.

Een van de meest geliefde keukenindelingen van dit moment, is de keuken met kookeiland. En niet voor niets, want een kookeiland biedt enorm veel bergruimte zonder gebruik te maken van bovenkasten. Dit zorgt voor een ruimtelijke, luchtige sfeer in je keuken.

Een kookeiland kan worden uitgevoerd met een ingebouwde kookplaat of met een geïntegreerde spoelbak in het werkblad. Bij een kookeiland is de afzuiging enorm belangrijk. Zo kun je kiezen voor een eilandkap (die boven het eiland wordt opgehangen) of juist voor een kookplaat met geïntegreerde afzuiging? Laat je hierover adviseren, want je wilt voorkomen dat je afzuiging niet goed werkt en je last krijgt van etensgeuren.

Keukens met een kookeiland zien we vaak terug in ruimtelijke woningen. Aan de ene kant wordt dan gekookt, terwijl aan de andere kant familie en vrienden aan de bar zitten. Zo is het kookeiland een centrale ontmoetingsplaats in de woning. Bovendien kijk je tijdens het koken de woonkamer in, in plaats van tegen een muur of raam.

Wel is het belangrijk dat je voldoende ruimte hebt om een eiland kwijt te kunnen. De beschikbare ruimte moet minstens 15 m² zijn, anders wordt het te krap. Bij minder ruimte is een half kookeiland een optie, waarbij de korte zijde van het eiland tegen de muur wordt geplaatst, zodat de overige zijden allemaal vrij blijven voor gebruik.

Tips voor het ontwerpen van een keuken met kookeiland:

Grootte van de ruimte

Om aangenaam te kunnen koken, mag de ruimte niet kleiner zijn dan 15 m².

TIP

Werkeilanden (waar niet op wordt gekookt) moeten aan de vloer worden bevestigd, zodat ze niet omvallen of verschuiven.

Genoeg afstand

Tussen het keukenblok en het kookeiland moet er 90 centimeter – 120 centimeter ruimte zijn, zodat keukenkasten en lades probleemloos kunnen worden geopend.

Veelzijdigheid

Maak gebruik van de veelzijdigheid van het kookeiland, door bijvoorbeeld een bar of eettafel erbij te betrekken.

TIP

Laat je goed adviseren over de juiste (fluisterstille) afzuigmogelijkheden.