U-keuken.
De perfecte gezinskeuken.

Wil jij je op culinair vlak helemaal laten gaan? Of ben je gek op avonden eten en drinken met familie en vrienden? Dan is de U-keuken jouw keuken. Deze keukenopstelling bestaat uit drie aan elkaar grenzende keukendelen, met ieder hun eigen lengte. Vaak wordt een van de delen bewust niet tegen de muur geplaatst, maar vrijgelaten zodat deze dient als bar of ‘room devider’.

Bij het ontwerpen van een U-keuken, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende plaats is tussen de twee tegenover elkaar geplaatste delen. Zo loop je elkaar niet in de weg tijdens het koken of het pakken van drinken. Bovendien kunnen kastdeuren en lades altijd worden geopend zonder tegen elkaar aan te komen. Daarom adviseren wij minimaal 10 m² vloeroppervlak, een minimale wandbreedte van 2,40 meter en minimaal 2 meter afstand tussen de onderlinge keukendelen.

Lange loopafstanden zijn in U-keukens doorgaans geen probleem. De eerste twee keukendelen dienen vaak voor de voorbereiding en het koken zelf, terwijl het derde deel vaak wordt gebruikt om voorraden en keukengerei op te bergen. De hoeken van een U-keuken lenen zich vaak perfect voor hoge kasten.

Tips voor het ontwerpen van een u-keuken:

TIP

Om de keuken open en ruimtelijk te laten voelen, kun je het beste aan slechts één wand hangkasten plaatsen.

Afstand

Houd een afstand van minimaal 2 meter aan tussen de keukendelen.

Functionele zones

Positioneer de functionele zones (koken, afwassen, opbergen) zo dicht mogelijk bij elkaar.

Opbergruimte

Ondanks de grote opbergcapaciteit van een u-keuken, adviseren wij om slechts aan één wand hangkasten te plaatsen; dit voorkomt een beklemmend gevoel. Het beste kunnen deze in de hoeken worden geplaatst.

TIP

Een u-keuken is doorgaans niet geschikt voor een ruimte met meerdere deuren.