Gids voor het onderhoud van je keuken De juiste manier om je keuken te onderhouden

Je hebt beslist om een nieuwe keuken te plaatsen en wil dan ook dat die op de juiste manier onderhouden wordt. Daarbij zijn er wel enkele zaken, waarvoor je moet oppassen. Wij vertellen je, waarom je microvezeldoeken bij sommige fronten beter in de kast kan laten liggen en waarop je verder nog allemaal moet letten.

01

Keukenfronten en hun onderhoudsbehoeften

Keukenfronten uit kunststof

Kunststof

Keukenfronten uit kunststof zijn goedkoop en in verschillende varianten verkrijgbaar: Zo bestaan er met melaminehars, folies en laminaat beklede fronten. Ook qua kleur en vorm is er heel wat mogelijk.

Het meest kwetsbaar zijn met kunststoffolie bedekte fronten. Die zijn erg in trek omwille van hun voordelige prijs, maar zijn niet erg bestand tegen krassen en warmte. Beduidend sterker zijn daarentegen fronten waarvan de drager met een melaminelaag bedekt werd. Ze zijn erg goed bestand tegen wrijving en chemische stoffen en vervagen ook niet bij inwerking van het licht. Bijzonder hard zijn fronten met een coating uit fenolhars, decoratief papier en een transparante toplaag. Omdat ze heel wat dikker en harder zijn dan foliefronten, zijn ze ook veel robuuster en zodoende ook bestand tegen grotere belastingen.

Keukenfronten uit kunststof en dan met name foliefronten kan je met de gebruikelijke poetsmiddelen onderhouden. Het gebruik van schuurmiddelen is daarbij wel te vermijden. Hardnekkige vlekken zoals lak- en lijmresten of vetspatten kan je dan weer met gewoon in de handel verkrijgbare schoonmaakmiddelen voor kunststof oppervlakken verwijderen. Je doet er echter altijd goed aan om op voorhand dergelijke producten voor alle zekerheid toch even op een onopvallende plaats uit te testen. Gelieve in elk geval geen reinigingsmiddelen op basis van azijn of nitro- of kunstharsverdunningen te gebruiken. En ook het gebruik van reinigingsmiddelen op nitrobasis en steamers is totaal uit den boze.

Keukenfronten in matte lak

Matte lak

Keukenfronten in matte lak hebben een volledig mat oppervlak en een ruwere structuur. Sterk kleurende levensmiddelen zoals koffie, thee of rode wijn kunnen daarom voor een lichte verkleuring na indroging zorgen, maar ook onverdunde of geconcentreerde, gekleurde reinigingsmiddelen kunnen eenzelfde effect hebben.

Was vuil daarom tijdig weg met water of zeepsop, zodat vlekken niet de kans krijgen om op te drogen. Vlekresten zoals vetafzettingen kan je dan weer met een heel warme oplossing van 30% zeep en een afwasborstel verwijderen. De resten van de reinigingsoplossing spoel je daarna weg met lauw water en het front veeg je vervolgens met een zeemleer droog.

Bijzonder hardnekkige vlekken kan je met een reinigingsmiddel met 15 à 20% alcohol te lijf gaan. Toch doe je er ook hier sowieso goed aan om het middel in kwestie op een onzichtbare plek te testen en de inwerkingstijd te beperken tot een korte veegbeurt zonder al te veel druk uit te oefenen, zodat de alcohol niet de kans krijgt om de laklaag te beschadigen. Houd er bij het onderhoud van je fronten ten slotte eveneens rekening mee dat organische oplosmiddelen, zoals verdunningen, nagellakverwijderaar of onverdunde spiritus, het lakoppervlak kunnen aantasten.

Hoogglanzende keukenfronten

Hoogglanzend

Met hoogglanzende keukenfronten straalt je keuken altijd in een ander licht, omdat de lichtweerspiegelingen in het vertrek voortdurend veranderen.  Aangezien het oppervlak van de fronten volledig gesloten is, laat vuil zich gemakkelijk verwijderen zonder kracht te moeten zetten of chemische middelen te moeten gebruiken. Bij het schoonmaken dien je er echter wel nauwlettend op toe te zien dat je zeker propere sponzen en doeken gebruikt, omdat minerale vervuilingen zoals zand of stof krassen kunnen maken op het oppervlak.

Om de fronten werkelijk krasvrij te houden, raden we bovendien het gebruik van katoenen doeken aan. Microvezeldoeken laat je net als schuursponzen bij hoogglanzende fronten beter in de kast liggen. Bij het poetsen doe je er verder eveneens goed aan om de poetshulpmiddelen voortdurend uit te spoelen, kwestie van echt alle mogelijke schurende deeltjes te elimineren. Na verloop van tijd kunnen er ten slotte kleine gebruikssporen ontstaan, die je al naargelang de lichtinval meer of minder zal zien. Ook bij een correct onderhoud kan je dit echter niet vermijden.

Keukenfronten uit massief hout

Hout

Het natuurlijke materiaal hout zorgt voor een warme sfeer in de keuken en doet deze bijgevolg erg huislijk en gezellig aanvoelen. Toch kan je ook met houten fronten qua stijl alle kanten uit. Keukenfronten uit massief hout kunnen met behulp van speciale oliën en lakverven beschermd worden. Laat vuil echter zeker niet indrogen, maar verwijder het altijd met een niet al te vochtige zeemlap en beweeg daarbij steeds met de richting van de vezels mee. Zo laat je het vuil uit de poriën verdwijnen. Toch kan het altijd gebeuren dat een vlek indroogt. Dat is echter geen ramp, omdat je die er met een bevochtigde borstel nog wel uit krijgt. Als hulpmiddel kan je ook gebruikmaken van glasreiniger of wasbenzine, maar dan mag je ook niet vergeten om de resten van het reinigingsmiddel met de zeemlap te verwijderen. Blijf echter ver weg van boenwas en meubelpolish en kunsthars- of nitroverdunningen.

Glazen fronten

Glas

Glazen fronten bezorgen een keuken een zekere lichtheid en elegantie. Deuren uit glas beschermen de inhoud van een kast daarbij wel tegen stof en kookdampen, maar tonen tegelijk ook wat er langs binnen te zien is. Servies en voorraaddozen kan je er dus vakkundig mee ensceneren. Vandaag wordt glas echter niet langer louter als accentfront gebruikt, maar tevens als materiaal om alle fronten in hun geheel uit te vervaardigen. In combinatie met halogeenspots maken glazen fronten bovendien een bijzonder krachtige en elegante indruk. Samen met materialen als warm hout kan glas daarnaast ook steeds opnieuw voor spannende contrasten zorgen. Glas geldt bij dit alles als een ongecompliceerd element in de vormgeving van de keuken. De fronten zelf kan je ten slotte probleemloos schoonmaken met glasreiniger, terwijl speciale antistatische doeken voorkomen dat er zich stof kan opstapelen.

02

Waaruit bestaat een keukenfront?

Spaanderplaten

Als dragermateriaal voor het keukenfront kan bv. voor spaanderplaten geopteerd worden. Door hun lage prijs wordt er in de meubelindustrie alvast veelvuldig gebruik van gemaakt. In de keukensector gaat het echter louter om hoogwaardige platen met het oog op hun verdere verwerking. Bij hun vervaardiging worden houtspaanders en lijm in meerdere lagen tot een plaat geperst.

MDF-platen

MDF-platen (wat staat voor 'Medium-Density Fibreboard' of middeldichte vezelplaten) zijn gemaakt van zeer fijngemalen houtvezels. Door de voorzichtige persing ontstaat een homogene houtbasis waarvan de houtvezels in de langs- en dwarsrichting lopen. Omdat het aantal poriën erg klein is, kunnen MDF-platen meteen gelakt of met verschillende coatings bedekt worden. Kenmerkend voor dit type plaat is bovendien dat ze erg stabiel zijn.

HPL-platen

Platen uit 'High Pressure Laminate' of hogedruklaminaat worden met melaminehars onder hoge druk geperst. Ze zijn bijzonder stevig, hittebestendig en geurneutraal en zodoende uitermate geschikt voor het maken van keukens. Als materiaal wordt HPL vandaag bovendien nog steeds verder ontwikkeld.

De belangrijkste elementen nog even kort op een rijtje

  • Vraag bij aankoop aan je REDDY-partner, hoe je je keuken het beste kan onderhouden
  • Gebruik een zachte doek, een zeemlap of een spons. Microvezeldoekjes en schuursponzen zijn totaal uit den boze, omdat ze schurende deeltjes bevatten, die het oppervlak kunnen beschadigen
  • En ook het gebruik van schuurpoeder, staalwol en pannensponzen leidt tot onherroepelijke schade
03

Onderhoud van de werkbladen

Kunststof werkbladen

Kunststof

Werkbladen uit kunststof zoals werkbladen uit gelamineerde platen of laminaat zijn erg in trek. Ze zijn verkrijgbaar in tal van varianten en met tal van patronen en zijn erg eenvoudig te onderhouden. De platen worden gelijmd en bovenop het gelaagde hout wordt er een decoratieve laag aangebracht. Zo kan je bv. goedkope imitaties van hout, beton of graniet in je keuken verwerken en het geheel op die manier optisch opwaarderen.

De werkbladen zelf kan je probleemloos met mild zeepsop proper maken. Daarbij moet je er wel goed op letten dat er zich geen water in de voegen van het werkblad kan verzamelen, omdat er geen vocht in de plaat mag doordringen. Anders zal het hout beginnen opzwellen. En snij verder ook nooit rechtstreeks op het werkblad en zet er zeker ook geen warme potten op neer om onherroepelijke schade aan het materiaal te voorkomen.

Natuurstenen werkbladen

Natuursteen

Werkbladen uit natuursteen, zoals graniet, marmer of leisteen, mogen dan echte blikvangers zijn in eender welke keuken, ze vereisen wel een specifiek onderhoud. Door hun open poriën zijn deze werkbladen immers sterk absorberend en in onbehandelde toestand bijzonder gevoelig voor allerhande vlekken. Om lange tijd van je werkblad te kunnen genieten, raden we je daarom aan om het elke een à twee jaar specifiek te laten impregneren met een water- en olieafstotend middel. Zorg er vooraf wel voor dat het werkblad volledig droog en proper is. Het stenen materiaal zal bij de behandeling een groot deel van het impregneermiddel opnemen. De overschot kan je dan aansluitend simpelweg met een doek afvegen. Door deze bescherming ben je er zeker van dat er geen vuil in vloeibare vorm in het oppervlak kan dringen, maar probleemloos met een doek verwijderd kan worden.

Maak natuurstenen werkbladen verder altijd schoon met zuur- en schuurvrije middelen en ook zuurhoudende voedingsmiddelen mogen niet in contact komen met het werkblad.

Keramische werkbladen

Keramiek

In tegenstelling tot graniet is keramiek een kunstmatige, uit zand, veldspaat, leem en mineraaloxiden geproduceerde steen die onder druk en bij hoge temperaturen gebakken wordt en een gesloten oppervlak heeft. De werkbladen worden in dunne lagen vervaardigd en doen daarom heel licht aan. Tegelijkertijd is dit tot op zeker hoogte wel wat duurdere materiaal in tal van patronen en kleurschakeringen verkrijgbaar. Om krassen en hitte hoef je je bij keramiek bovendien even weinig zorgen te maken als om zuren en vlekken. En aangezien het oppervlak geen vloeistof absorbeert, is het materiaal uiterst hygiënisch en uitermate geschikt voor gebruik in de keuken.

Werkbladen uit massief hout

Hout

Hout is een levend materiaal dat zich aan de omgevingsomstandigheden aanpast. In de keuken is een houten werkblad blootgesteld aan een hoge luchtvochtigheid en af en toe ook aan vocht dat bij het werk in de keuken vrijkomt. Zorg er daarom voor dat je nooit gedurende langere tijd water op je massiefhouten werkblad laat staan of er vochtige hulpmiddelen zoals een natte doek op laat liggen.

Om het werkblad tegen water en vlekken te beschermen, raden we je bovendien aan om het te behandelen met een boenwashoudend middel. Licht vuil, zoals stof, vingerafdrukken of kookresten kan je met een licht reinigingsmiddel en een pluisvrije doek verwijderen. Hardnekkige vlekken kan je met wasbenzine of huishoudzeep te lijf gaan. Na de natte reiniging dien je het werkblad dan nog wel met een doek droog te maken.

Werkbladen uit glas

Glas

Werkbladen uit glas verlenen de keuken een prachtige uitstraling en zijn erg onderhoudsvriendelijk. Het licht- en hittebestendige veiligheidsglas kan bij de keuze voor gemakkelijk te onderhouden helder glas met courant in de handel verkrijgbare poetsmiddelen of met glasreiniger en een doek proper gemaakt worden. Bij gesatineerde glazen oppervlakken is daarentegen wat meer voorzichtigheid geboden. Hier mogen de gebruikte schoonmaakmiddelen geen zuren of siliconen bevatten. Opgelet: schuren, krassen en snijden op glas laat onvermijdelijk sporen na. Je kan dus beter altijd een snijplank gebruiken.

Roestvrijstalen werkbladen

Roestvrij staal

Werkbladen uit roestvrij staal zijn hygiënisch en bijzonder hittebestendig. Hoewel je op tal van andere werkbladen geen warme pannen mag neerzetten, zijn roestvrijstalen werkbladen wel bestand tegen hoge temperaturen. Daarom dat je ze ook erg vaak in professionele keukens aantreft. Anderzijds zijn deze werkbladen wel gevoelig voor krassen en vlekken veroorzaakt door water, vet en andere vloeistoffen. Vlekken kan je echter probleemloos verwijderen met zeepsop en speciale poetsproducten, terwijl je lichte krassen voorzichtig met schuurmelk kan behandelen.

Werkbladen uit zwaar beton

Beton

Beton wordt de laatste jaren in steeds meer huizen en appartementen in Duitsland gebruikt en blijft aan een sterke opmars bezig. Bovendien treffen we het krasbestendige materiaal ook steeds vaker in keukens aan. Werkbladen uit zwaar beton zorgen met hun ietwat ruwere oppervlakken voor een zeker loftgevoel en zijn na een gepaste behandeling ook relatief onderhoudsvriendelijk. Zo kan je onbezorgd warme pannen op het werkblad neerzetten en hoef je je evenmin zorgen te maken over krassen of stoten. Dat neemt echter niet weg dat ook een betonnen werkblad een specifieke behandeling vereist. Zo blijkt het zinvol om het oppervlak te laten gladslijpen en polijsten om de poriën van het materiaal te sluiten. Een daaropvolgende behandeling met olie of natuurwas beschermt het vervolgens tegen vlekken. Wel dient de behandeling in kwestie regelmatig herhaald te worden. Bij een synthetische verzegeling is dat echter helemaal anders. Die zorgt niet alleen voor een duurzame bescherming tegen vlekken, maar ook tegen vet en allerhande vuil.